Biserica

Șerban VodĂ

Creştinismul, încotro?


Cu Părintele Profesor Stelian Tofană ne-am mai întâlnit acum doi ani de zile, în noiembrie 2017, când ne-a vorbit despre Sfintele Scripturi şi valoarea cunoaşterii lor în viaţa noastră în conferinţa cu titlul „Biblia – o carte? Ce mai spune ea omului de azi?” Azi, 6 octombrie 2019, ne propune o temă la fel de interesantă şi care, în lumea contemporană, deschide multiple discuţii privind viitorul Bisericii creştine. Iar discuţiile sunt însoţite de întrebări grave, de îndoieli sau temeri, dar şi de încrederea că la cârma Bisericii, până la sfârşitul veacurilor va fi Hristos. Aşa deci „Creştinismul de azi, încotro?”

Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca.

Părintele Profesor s-a născut la 2 aprilie 1958 în comuna Budeşti, judeţul Bistriţa-Năsăud. Între anii 1979 şi 1983 urmează cursurile Institutul Teologic de Grad Universitar Sibiu, pe care le absolvă cu diplomă de licenţă. După absolvire se înscrie la doctorat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti. În anul 1996 finalizează cursurile cu diploma de Doctor în Teologie.

Din anul 1984 va fi pe rând preot la parohii din Cluj-Napoca, Râşca de Sus şi la Mănăstirea Floreşti, iar din anul 1998 până în prezent este preot slujitor la Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca unde, între anii 1988 şi 1990, a fost profesor suplinitor. Între anii 1990 şi 1994 a fost asistent universitar la Institutul Teologic de grad universitar din Cluj-Napoca, între anii 1994 şi 1996 lector universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca. Între anii 1996 şi 1998 a fost conferenţiar la aceeaşi Facultate, iar din 1998 până în prezent – profesor universitar.

Pregătirea sa academică şi cariera didactică l-au apropiat de cunoaşterea Bibliei, în special a Noului Testament. Dintre domeniile pe care le-a aprofundat şi le-a predat sunt: Isagogia (introducere la) Noului Testament, Istoria Epocii Noului Testament, Teologia Noului Testament, Evangheliile sinoptice, Teologia ioaneică, Epistolele şi Teologia paulină.

Din anul 2003 se află la conducerea Centrului de Studii Biblice al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj‑Napoca, ca director executiv sau director adjunct. A fost şi este membru în numeroase organizaţii şi societăţi profesionale, cum ar fi Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS), Uniunea Bibliştilor din România (UBR) sau Eastern European Liaison Committee(EELC) al Organizaţiei Biblice – New Testament Biblical Scholars. East-West Dialog. Este redactor şef al revistei Sacra Scripta – Revista Centrului de Studii Biblice a Universităţii „BabeşBolyai” Cluj-Napoca şi face parte din comitetele de redacţie ale altor reviste de Cercetări Biblice.

Desigur, mai important decât toate sunt două lucrări la care ia parte: slujirea în Sfântul Altar şi predicile pe care le ţine în duminici şi sărbători şi conferinţele pe care le-a ţinut de-a lungul vremii în zeci de locuri: biserici, mănăstiri, săli de conferinţă din ţară şi diaspora. Părintele profesor a ales să coboare des în Cetate, căci întreaga sa pregătire şi-o pune cu simplitate, răbdare şi mai ales dăruire în slujba înţelegerii cuvântului evanghelic. Conferinţele sale se apleacă asupra problemelor lumii contemporane din perspective biblice şi de multe ori aduce în discuţie teme destul de controversate precum apărarea valorilor creştine ale familiei şi dreptului la viaţă. Toate, deci, în lumina învăţăturii evanghelice.

Este oricând o plăcere să-l asculţi pe Părintele profesor Stelian Tofană. Ştie să vorbească pe înţelesul auditoriului său, să-i deschidă interesul pentru o anumită abordare a subiectului, să-i stârnească curiozitatea şi să-l îndemne la meditaţie şi lectură. Vă invităm deci să participaţi azi, 6 octombrie 2019, ora 18, la conferinţa pe care Părintele Profesor Stelian Tofană o va ţine în Biserica Şerban Vodă. Cu toţii suntem interesaţi să aflăm: „Creştinismul de azi, încotro?”

Maria Buleu

„Cuvântul care zidește” nr. 40 din 6 octombrie 2019