Biserica

Șerban VodĂ

Cu speranţe la început de an şcolar


Astăzi, de praznicul Naşterii Maicii Domnului, cei prezenţi la Sfânta Liturghie, tineri şi vârstnici, parcă ne pregătim toţi pentru şcoală: una a împărtăşirii cuvântului lui Dumnezeu, şi alta a educaţiei şi culturii. Pentru că ele oricum au fost din zorii creştinismului preocupări ale Bisericii care s-au întrepătruns.

Şi astăzi Biserica se ocupă de educaţie şi face cultură, iar în şcoală religia este o materie care formează caractere, dezvoltă perspective spirituale şi întăreşte suflete. Începutul de an şcolar deschide noi perspective pentru educaţia copiilor şi tinerilor. Familia, împreună cu familia cea mare, comunitatea parohială, pun în centrul preocupărilor lor copiii: ei sunt în egală măsură moştenirea şi viitorul nostru. Ca oameni, ca Biserică, ca neam. Deşi informaţia este peste tot şi nimeni nu poate spune că nu are acces la ea, cu toate acestea educaţia nu poate fi făcută decât prin oameni, prin formatori, fie ei părinţi, profesori sau preoţi.

Începem un an şcolar nou cu speranţe şi cu dorinţa ca vlăstarele noastre să aibă parte de o educaţie care să-i transforme în tineri calificaţi profesional, dar şi în oameni cu largi perspective culturale, morale şi religioase. Şi de aceea ne bucurăm când ei încep şcoala, când se străduiesc să-şi asculte dascălii şi părinţii, când în ei înşişi înmugureşte dorinţa de a citi, a învăţa, a cunoaşte. Şi asta nu pentru că îi împinge de la spate profesorul, îi obligă părintele sau îi vrea societatea educaţi. Ci pentru că şcoala, familia, Biserica au făcut ce trebuie ca ei să‑şi dorească să înveţe.

Într-o societate cu multe tare, sistemul educaţional românesc suferă profund. Pe de o parte numeroasele reforme de care a avut parte debusolează învăţământul, pe de altă parte lipsa perspectivelor pentru tânăra generaţie îi fac pe mulţi participanţi la procesul educaţional să fie la un nivel minim în şcoală sau, mai rău, să părăsească de multe ori şcoala din cauza lipsurilor materiale. Şi să nu-i uităm pe cei ai căror părinţi sunt în străinătate, pentru ei integrarea şcolară este şi mai grea.

Nu întâmplător biserica Şerban Vodă se implică filantropic şi educaţional în pregătirea şi susţinerea copiilor. Iar în activitatea lor misionară, preoţii parohiei noastre nu uită să ne îndemne pe fiecare dintre noi să luăm aminte la nevoile familiilor nevoiaşe care-şi trimit cu greu copiii la şcoală. Să-i ajutăm oferindu-le o hăinuţă sau încălţări, rechizite sau cărţi.

Biserica s-a implicat, cu ajutorul unor dascăli inimoşi şi profesionişti, în acordarea de meditaţii gratuite pentru copiii de vârstă şcolară. Începând de la clasele primare, cadrele didactice au jertfit din timpul liber pentru a acorda meditaţii la materii de bază. Credem că şi anul acesta va fi la fel. Mai ales sperăm că efortul comun al dascălilor, copiilor şi părinţilor va fi în beneficiul elevilor, care vor răspunde mai bine la examene şi vor fi mai bine pregătiţi pentru şcoală şi viaţă.

Le urăm tuturor, elevi şi profesori, un an nou şcolar mai bun. Le mulţumim cadrelor didactice care fac meditaţii pentru ajutorul pe care îl dau copiilor noştri. De asemenea, îi aşteptăm pe elevi şi profesori să fie prezenţi în biserică la Sfânta Liturghie şi la evenimentele culturale organizate de biserică sau de şcoală împreună cu biserica Şerban Vodă.

P.S.: Fericită coincidență! Pe data de 9 septembrie, când începe școala, Biserica îi prăznuiește pe Sfinții si Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana. Cei care, cu multe rugăciuni, au primit-o pe Maica Domnului, vlăstar dumnezeiesc. Icoană a familiei creștine, familia sfântă să ne fie model și ocrotitoare. Să ne punem copiii sub grija lor, să ne rugăm lor când ne dorim un copil. Căci acesta în curăție și rugăciune trebuie să vină.

Tuturor parintilor le urez să aibă înțelepciune, răbdare și cuvânt care să pătrundă la inima copilului dvs. Iar copiilor ascultare, stăruință în bine, dragoste de carte și minte luminată. Drum bun în acest nou an școlar! Maica Domnului, Sfinții Ioachim și Ana fie cu voi, părinți și copii!

Maria Buleu

(8 septembrie 2019, SUPLIMENT, Cuvântul care zidește, Nr. 36)