Biserica

Șerban VodĂ

08-15.06/ Pelerinaj în GRECIA ŞI INSULA CORFU (ANULAT)


ÎNCHINARE LA MOAȘTELE SF. DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR LA SALONIC, SF. SPIRIDON ÎN INSULA CORFU, SF. ANDREI LA PATRAS, SF. PATAPIE LA LOUTRAKI, SF. NECTARIE ÎN INSULA EGHINA, SF. PARASKEVI ÎN VALEA TEMBI

08 – 15 iunie 2020 (8 zile / 7 nopți)
GRUP PR. EUGEN MORAR

ZIUA 1 – luni, 08 iunie (720 km): Plecare din Bucureşti la ora 06.30 de la Biserica Serban Voda pe traseul Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Promahonas – Serres – Salonic (al doilea oraș ca mărime din Grecia. Numele orașului vine de la Thessalonica, soția lui Cassandru, cel care a fondat orașul și sora lui Alexandru Macedon). Cazare si cina Salonic.

ZIUA 2 – marti, 09 iunie (250 km): Mic dejun. Salonic – vizitarea centrului istoric al oraşului (tur pietonal): Biserica Sfântul Dimitrie (închinare la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Ocrotitorul orașului Salonic. Biserica este ridicată pe locul unde a fost martirizat sfântul în prima jumătate a sec. V), Biserica Sfântul Gheorghe (cea mai veche biserică din Grecia, sec. V, construită inițial ca mausoleu al împăratului Galeriu), Arcul lui Galeriu (monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297), închinare la moaştele Sfântului Vasile cel Nou în Biserica Sfânta Sofia (construită în sec. VII după modelul Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol) şi la moaştele Sfântului Grigorie Palama care se află în Catedrala Mitropolitană din Salonic (cu hramul Sfântului Grigorie Palama, prima biserică a fost construită în sec. VIII), Turnul Alb (simbol al oraşului, sec. XV, de-a lungul timpului a avut numeroase nume și funcțiuni: fortăreață, închisoare și loc pentru execuții, apărare aeriană, stație meteorologică și muzeu). Plecare spre Kalambaka, cu oprire in Veria unde află cel mai important monument din Grecia, închinat Apostolului Neamurilor, bema sau podiumul de unde a propovăduit Sfântul Apostol Pavel învățătura creștină locuitorilor acestei cetăți. Cazare si cina Kalambaka.

ZIUA 3 – miercuri, 10 iunie (220 km): Mic dejun. Kalambaka (numele orașului este de origine turcă, înseamnă “Cetate puternică” și provine de la faptul că a fost cu greu cucerit de Imperiul Otoman, datorită rezistenței opuse de către locuitorii orașului, favorizată și de poziționarea strategică a cetății înconjurată de munți), în funcţie de program, închinare în mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (al doilea centru monastic al Greciei ca importanță și dimensiune după Muntele Athos. Monahii s-au retras pe vârfurile greu accesibile în sec. IX. Numele de Meteora vine de la Cuv. Atanasie, fondatorul Mănăstirii marea Meteoră în sec. XIV. De-a lungul timpului au fost în această zonă mai multe mănăstiri, schituri, chili, dintre care astăzi doar șase mai sunt active). Plecare spre Igoumenitsa, traversare cu feribot Igoumenitsa – Corfu. Cazare şi cină Corfu.

ZIUA 4 – joi, 11 iunie (290 km): Mic dejun. Deplasare la Biserica Sfântul Spiridon, închinare la moaştele Sfântului Ierarh Spiridon (este cea mai cunoscută biserică ortodoxă din Insula Corfu, datorită Sfântului Spiridon care este Ocrotitorul insulei. Moaștele sfântului au fost aduse în Insula Corfu în anul 1453. Catedrala a fost construită în anul 1596 pe locul unei biserici mai vechi și are cel mai mare turn din oraș) şi la moaştele Sfintei ÎmpărăteseTeodora (au fost aduse în Insula Corfu împreună cu moaștele Sfântului Spirirdon înainte de căderea Constantinopolului) în Catedrala Mitropolitană (adăpostește și părticele din moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia). Traversare cu feribot Corfu – Igoumenitsa. Deplasare către Patras, cazare şi cină Patras / Rodini.

 

ZIUA 5 – vineri, 12 iunie (240 km): Mic dejun. Patras (al treilea oraș ca mărime din Grecia, conform tradiției creștine este locul martiriului Sfântului Apostol Andrei) – deplasare spre Biserica Sfântului Apostol Andrei (a fost ridicată în anul 1908, este cea mai mare biserică din Balcani, în interiorul ei putând încăpea 5500 de oameni), închinare la moaştele şi o parte din Crucea Sfântului Andrei. Plecare spre Atena cu oprire la Canalul Corint (este un canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee, construit între 1881 – 1893, are 6,3 km lungime și doar 21 m lățime). Oprire la Mănăstirea Loutraki, închinare la moaştele Sfântului Patapie. Deplasare spre Atena (capitala și cel mai mare oraș al Greciei, cu o istorie de peste 7000 de ani), tur panoramic cu oprire la Areopag, locul unde a predicat Sfantul Apostol Pavel langa Acropole. Cazare şi cină Atena.

ZIUA 6 – sambata, 13 iunie: Mic dejun. Deplasare cu metroul către Portul Pireu (cel mai mare port al Greciei), traversare cu feribotul Pireu – Eghina. În Eghina închinare la moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul în Mănăstirea Sfânta Treime (Biserica mănăstirii unde a viețuit Sfântul Nectarie a fost ridicată pe ruinele unei vechi biserici bizantine, între 1904 – 1910 și a fost închinată Sfintei Treimi. Odată cu canonizarea sfântului Nectarie, mănăstirea a primit și acest hram. Deasupra locașului nou se află veche mănăstire, chilia și mormântul Sfântului Nectarie). Traversare cu feribotul Eghina – Pireu.  Intoarcere la Atena, cazare şi cină.

 

ZIUA 7 – duminica, 14 iunie (550 km): Mic dejun. Deplasare spre Manastirea Dilesi. Deplasare la Thiva pentru închinare la mormântul Sfântului Apostol Luca (se află în biserica din cimitirul orașului Thiva, antica localitate Teba, unde sfântul a fost martirizat și inmormântat. Se păstrează aici sarcofagul în care a fost înmormântat sfântul). Plecare către Salonic cu oprire la Mănăstirea Kato Xenia (închinare la o parte din Brâul Maicii Domnului și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Mănăstirea a fost întemeiată conform tradiției în timpul împăratului bizantin Andronic II Paleologul (1282 – 1321), iar numele, care se traduce ca ”Străina de Jos” provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Xenia” (Străina) ajunsă în chip minunat aici). Trecere prin Valea Tembi, închinare la moaştele Sfintei Paraschevi în Mănăstirea Sfânta Paraschevi (tot aici se află şi un izvor cu apă tămăduitoare pentru cei cu probleme la ochi). Cazare şi cină Salonic.

ZIUA 8 – luni, 15 iunie (720 km): Mic dejun. Plecare spre România, sosire în Bucureşti în funcție de traficul auto și formalitățile vamale.

TARIF: 630 EURO/pers. cazare în cameră dublă             

SUPLIMENT SINGLE: 250 EURO